Mediator in dreptul penal. A nu calca pe picioare judecatorul!

cristi danilet
Cristi Danilet

Citisem un material pe net despre o chestiune foarte interesantă, respectiv medierea în dreptul penal. Interesantă și deosebită mi s-a părut mai ales formularea esenței acestei probleme în relația mediatorului cu genul de conflicte, respectiv concluzia judecătorului Cristi Dănileț, membru al Consilului Superior al Magistraturii. Dânsul spunea, adresându-se mediatorilor prezenți la un seminar de la Târgu Mureș: „Centrați-vă pe conflict și pe modul de soluționare al acestuia! De fapt, când faceți mediere penală nici nu știți dacă aveți de-a face cu vreo infracțiune…”

Cunoscut susținător al medierii ca procedură alternativă la soluționarea conflictelor Cristi Danileț se referea, cu siguranță, la faptul că un mediator nu este persoana cea mai potrivită pentru a stabili încadrarea juridică a unei fapte, nici pe departe. Rolul mediatorului, în dreptul penal, este acela de a stinge un conflict creat de către făptuitor în urma căreia a rezultat un păgubit, o victimă. Și, de fapt, pentru a fi perseverenți, dincolo de simpatia lui Cristi Dănileț pentru mediere, trebuie să ne gândim la faptul că, fiind judecător, reclamă pentru sine grația de a da sentințe și decizii. Doar de aceea este judecător!

Când spune că este posibil ca mediatorul să nici nu aibă în față o infracțiune, se referă probabil tocmai la faptul că el, judecătorul, este cel care decide.

Deși n-am fost prezent la seminarul în cauză, iar din textul la care am făcut referire nu am aflat tot conținutul discuțiilor și cu atât mai puțin nuanța lor, mă gândesc că judecătorul Cristi Dănileț a insistat pe posibilitatea ca, în conformitate cu prevederile art. 318 din Noul Cod Penal, dacă există un acord de mediere încheiat între făptuitor și păgubit (victimă) să se renunțe la aplicarea pedepsei sau doar existența unei circumstanțe atenuante care să-l ajute pe făptaș. Este vorba de sintagma eforturi depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii. În acest sens vezi și postarea mea anterioară Medierea în penal. Reducerea, suspendarea sau renunțarea la executarea pedepselor.

Revenind la seminarul cu pricina, nu fac public textul în cauză dintr-un sentiment de jenă față de existența unor greșeli rudimentare de ortografie și topică. Textul a fost scris de un mediator. Cum insinua și Cristi Dănileț, mediatorul are altă misiune…