Medierea merge mai departe. Pentru cine?

spalarea pe fataDacă aș fi un soi de adept al teoriei conspirației, aș spune că declararea ca neconstituțională a unor prevederi din legea medierii, respectiv acelea care reglementează obligativitatea ședinței de informare, n-ar fi altceva decât încă o măgărie pusă la cale de avocați! Da, pentru că ei au știut de riscul acesta, doar aveau în față precedentul din Italia, unde cam la fel s-a întâmplat… Da, căci avocați au fost și cei care au întocmit proiectul de lege cu bucluc, apoi l-au băgat sub nasul parlamentarilor, care amețiți fiind…

Adică totul a fost așa, o lege otrăvită ca mărul în care și-a băgat dinții Alba ca Zăpada, care te întoarce cu burta-n sus doar după ce ai început să muști! Dar, nu sunt adeptul acestei teorii, ăștia cu conspirația nu-s amicii mei.

Am tot așteptat să văd reacțiile mediatorilor, ce zice unul, ce zice altul, aiurea, nimic interesant cu excepția unuia, respectiv Zeno Sustac, culmea, și acesta-i avocat! Sunt de acord, dar mai înainte de a spune cu ce, trebuie să vă explic ceva.

Când eram în redacție și aveam misiunea să „bag în pământ” pe cineva prin articole dădeam (eu sau vreun alt redactor) o „chiflă” cam așa: Nenea Anton a furat beton? Aoleu, efectul era garantat! Nenea Anton se chinuia apoi un an să dezmintă știrea ce o băgasem noi la fițuică, care evident că era o gogoașă cât blocul de mare că omul nici nu se apropia de beton, el era cu balastiera și apoi ce, noi nu mai avem voie să întrebăm? Era o întrebare, nicidecum o afirmație, ce, nu se vedea semnul de la sfârșit? Ideea e că Antonul se dădea de ceasul morții să-și repare imaginea, ne dădea în judecată, ne pâra peste tot, degeaba… căci noi doar am pus o întrebare, ce noi ne pricepem la beton, pentru ziariști e tot aia, că-i beton, că e nisip, tot un drac!

Așa a fost și cu marile articole de zilele trecute din presa noastră tabloidică și care s-a pus să glorifice interzicerea obligativității medierii! Păi… medierea nici n-a fost obligatorie, era vorba doar despre ședința de informare… În fine, esențial este că, de-acum înainte, vor fi necesare eforturi înzecite de a promova medierea, căci oamenii, care oricum nu prea aveau habar ce este, vor ține minte doar că gata, nu mai e obligatorie o taxă în plus, așa cum le cântau în strună avocații pizmoși.

Nu știu dacă mai are foarte mare importanță motivarea C.C.R, la ora când scriu habar n-am de conținutul acesteia, dar revenind la ideea din debutul textului, ceea ce zicea Zeno este de cel mai bun „raison” din tot tămbălăul iscat cu „medierea merge mai departe”! (Merge pe naiba!) El spunea că e timpul ca să fie creat un nou cadru legislativ, cu direcții clare despre conflictele care sunt supuse medierii. Tot ca-n Italia. Altfel, medierea merge doar pentru cine are conexiuni în lumea juridică, pentru formatori și pentru avocați! Dixit!

Adică… merge mai departe, dar după ce ne mai spălăm puțin pe față!